Vážení zákazníci, objednávky prijaté od 8.11.2024 po 12:00 budú vybavené 14.11.2024. Ako poďakovanie vám za trpezlivosť pribalíme malý darček. Ďakujeme za pochopenie.

Užívanie kolagénu typu 2 a omega-3 mastných kyselín pri ťažkostiach s kĺbmi? Jednoznačne áno!

omega kyseliny na klby

V posledných mesiacoch sa na vedeckých weboch objavili štúdie, ktoré potvrdzujú priaznivý účinok omega-3 mastných kyselín pri ťažkostiach s kĺbmi pokiaľ sa podávali ako doplnok k terapii s kolagénom typu 2 alebo kolagénovým hydrolyzátom.

Čo je kolagén typu 2?

Chrupavka je jedným z hlavných spojivových tkanív tela, ktorá zabezpečuje pružnosť a podporu kĺbov. Kolagén typu 2 je základným štruktúrnym proteínom chrupaviek, ktorý je zodpovedný za pevnú štruktúru chrupavky. Podporuje pružnosť a pohyblivosť chrupavky. V kombinácii s kyselinou hyalurónovou, glukozamín a chondroitín sulfátom zvyšuje priaznivý účinok na kĺby.

Aké má kolagén typu 2 účinky?

Užívanie kolagénu typu 2 podporuje regeneráciu chrupavkového tkaniva, znižuje bolesť kĺbov, zlepšuje pohyblivosť kĺbov, pomáha rýchlejšie sa zotaviť po poraneniach kĺbov a spomaliť opotrebovanie spojivových tkanív.

Čo vieme o omega-3 mastných kyselinách?

Detailne sme sa venovali Omega-3 mastným kyselinám v našom predchádzajúcom článku. Pokiaľ chcete vedieť viac odporúčame prečítať si článok: Čo sú to Omega-3 mastné kyseliny?

Zároveň sme Vás informovali o priaznivých účinkoch samotných Omega-3 mastných kyselinách pri kĺbových ťažkostiach alebo reumatoidnej artritíde. Viac informácii nájdete v článku: Bolesti kĺbov? Zápaly a opuchy? Vedia Omega-3 mastné kyseliny pomôcť pri reumatoidnej artritíde?

Dnes by sme sa však chceli venovať téme, či spoločné užívanie Omega 3 mastných kyselín s kolagénom typu 2 dokáže zlepšiť liečbu kĺbových ťažkostí. Čítajte ďalej.

kolagen typu 2 a omega klby

Čo hovoria štúdie?

Prvou štúdiou, ktorú by sme radi spomenuli bola observačná štúdia na vyhodnotenie účinku kombinácie natívneho kolagénu typu 2 a omega-3 mastných kyselín v populácii 182 pacientov s osteoartrózou kolena 1. a 2. stupňa. Merali sa obvody stehna, oblúkov pohybu a bolesti kĺbov pomocou medzinárodných škál a indexov (VAS, Lequesnov index a WOMAC). Lekárske prehliadky sa robili každých 30 dní počas troch mesiacov.

Výsledky: preukázalo sa, že denná konzumácia kolagénu typu 2 a Omega-3 mastných kyselín zvyšuje pohyblivosť, znižuje bolesť, stuhnutosť a zápal kolien u pacientov do troch mesiacov. Okrem toho došlo u subjektov štúdie k zníženiu spotreby nesteroidných protizápalových liekov (NSAID)1.

Druhá veľká štúdia, tzv. metaanalýza sa zamerala na prieskum rôznych iných štúdii, celkovo 135, ktoré skúmali účinnosť rôznych nutraceutík a účinných látok na osteoartrózu. Medzi inými aj kolagén a omega-3 mastné kyseliny. Podľa zistení má kolagén typu 2, najmä vo forme hydrolyzátu, schopnosť zabrániť deštrukcii chrupavky prostredníctvom produkcie makromolekúl a potlačením katabolických enzýmov. Mnohé in vitro a predklinické štúdie poukázali na protizápalové účinky kolagénu a vytvorenia prostredia podporujúceho opravu chrupavky. Omega-3 mastné kyseliny majú tiež preukázateľné protizápalové vlastnosti a dokážu zmierniť zápalovú reakciu čiastočne zodpovednú za osteoartritickú bolesť s dokonca preukázaným dlhodobým účinkom2.

V súlade s vedeckou literatúrou sme pre Vás pripravili kĺbový balíček produktu Versan s obsahom hydrolyzovaného kolagénu typu 2 a produktu Fjord Strong Omega-3 s vysokým obsahom Omega-3 mastných kyselín, aby ste nemuseli pracne hľadať tú najlepšiu kombináciu produktov:

Kĺbový balíček Versan + Fjord Strong Omega-3 Rybí olej

klbovy balicek versan a fjordbutton zobrazit v eshope

 

PharmDr. Radovan Pétervári, MBA

 

Literatúra:

1, Effectiveness of the fixed combination of type II native collagen and omega-3 in patients with knee osteoarthritis. January 2023 Acta Ortopédica Mexicana 37 (1):30-35 https://www.researchgate.net/publication/375335045_Effectiveness_of_the_fixed_combination_of_type_II_native_collagen_omega-3_and_astaxanthin_in_patients_with_knee_osteoarthritis

2, A 2022 Systematic Review and Meta-Analysis of Enriched Therapeutic Diets and Nutraceuticals in Osteoarthritis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9499673/