Trápia Vás zápaly kĺbov? Týchto 8 potravín Vám pomôže!
Hlavnou príčinou bolesti kĺbov je zápal
Najčastejšími príčinami bolesti kĺbov u ľudí stredného a staršieho veku je opotrebovanie kĺbov a artritída. Zápaly môžu vzniknúť v súvislosti s viacerými ochoreniami, preto musí diagnózu stanoviť lekár. Typické príznaky môžu byť bolesť, opuch, prípadne obmedzený pohyb, začervenanie kože, horúčka, depresia, strata chuti do jedla. Laboratórne testy môžu tiež rýchlo indikovať zápal, no je možné, že budú potrebné ultrazvukové, röntgenové, CT alebo MRI vyšetrenie. Prvým krokom je však samozrejme návšteva lekára, stanovenie presnej diagnózy a predpísanie liečby.
Podľa Nadácie The Arthritis Foundation môže byť vhodná strava prirodzeným doplnením liečby. Hoci neexistuje žiadna špecifická diéta, ktorá by artritídu vyliečila, protizápalový účinok niektorých potravín má priaznivý vplyv na bolestivé symptómy. V tomto duchu treba mať na pamäti tri hlavné pravidlá:
1, Je potrebné znížiť zápal
Vyvážená strava môže spomaliť a znížiť poškodenie kĺbov. Významne sa na tom môžu podieľať antioxidanty, vrátane vitamínov A, C a E.
2, Mala by sa znížiť hladina cholesterolu
Ľudia s artritídou často bojujú aj s vysokou hladinou cholesterolu a jej zníženie má pozitívny vplyv aj na zápaly.
3, Udržať si alebo dosiahnuť normálnu telesnú hmotnosť
Nadváha navyše zaťažuje kĺby a prispieva aj k pretrvávaniu zápalu. Je jasné, že správne pripravená strava (a nie diéta!) je najdôležitejším nástrojom trvalého chudnutia.
8 skvelých potravín, ktoré by sme mali zaradiť do nášho jedálnička pri zápaloch kĺbov
-
Mastné ryby
Morské ryby, vrátane tých tučnejších, obsahujú množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalový účinok, ktorý je významný pri zmierňovaní príznakov artritídy. Preto sa oplatí jesť sardinky, makrelu, tuniaka a lososa aspoň raz týždenne. Ak sa absolútne nemôžete spriateliť s rybami, zvoľte ako zdroje omega-3 chia semienka, ľanové semiačka alebo olej a orechy.
-
Oleje
Extra panenský olivový olej má obzvlášť vysoký obsah polyfenolov, ktoré priaznivo vplývajú nielen na hladinu cholesterolu, ale dokážu potlačiť aj zápaly. V tomto ohľade sú dobrou voľbou aj avokádový a šafránový olej (z požltu farbiarskeho). Ich priaznivé účinky sa však dosahujú najmä bez tepelnej úpravy, pri lisovaní za studena. Môžeme ho jednoducho pridať do šalátov.
-
Mliečne výrobky
Mlieko, jogurty a syry sú bohaté na vápnik a vitamín D, ktorý prispieva k zdraviu kostí a nepriamo ovplyvňuje zdravie celého pohybového aparátu. Zároveň obsah bielkovín v mliečnych výrobkoch pomáha aj pri budovaní svalov. V prípade problémov s hmotnosťou sa oplatí zvoliť nízkotučné verzie.
-
Zelená listová zelenina
Špenát, kel, mangold a šalát sú bohaté na chlorofyl, antioxidanty a fytochemikálie, ktoré pomáhajú bojovať proti infekcii, zmierňujú zápal a posilňujú imunitný systém.
-
Brokolica
Stojí za to spomenúť brokolicu, pretože podľa výskumov jej zložka nazývaná sulforafan môže spomaliť vývoj artritídy. Je tiež skvelým zdrojom vitamínov K a C. Dbajte však na to, aby ste ju varili vždy najviac kým je polomäkká, inak sa jej účinné látky môžu znehodnotiť!
-
Zelený čaj
Zelený čaj je známy vysokým obsahom polyfenolov, ktoré, ako už bolo spomenuté, pôsobia protizápalovo.
-
Cesnak
Odborníci sa domnievajú, že účinná látka cesnaku nazývaná diallyldisulfid dokáže bojovať proti enzýmom, ktoré ničia chrupavku.
-
Orechy
Odrody orechov sú dobré pre kardiovaskulárny systém a sú bohaté na horčík, vápnik, zinok, vitamín E a vlákninu a ich obsah kyseliny alfa-linolénovej posilňuje imunitný systém. Odporúčaná spotreba je 1 hrsť orechov denne!
Čo nám vie ešte pomôcť?
Vhodným pomocníkom môžu byť aj výživové doplnky. Kĺbová výživa Versan obsahuje najvyššie množstvo kolagénu typu 2, ktorý je pre kĺby najdôležitejší a nevyhnutný. Obsahuje tiež kyselinu hyalurónovú, chondroitín sulfát a vitamín C. Účinnosť Versanu v znížení bolesti kĺbov potvrdilo aj klinické pozorovanie, ktoré prebiehalo v 43 ortopedických a reumatických ambulanciách na Slovensku na vzorke 1039 pacientov.
Bonusový tip na záver - Kurkuma
Od dávnych čias je kurkuma považovaná za jedno z najužitočnejších korení. Podľa lekárov by ľudia mali vnímať kurkumín (výťažok z koreňa kurkumy) ako nevyhnutné prírodné liečivo pre zdravie. Výhody kurkumínu potvrdzuje viac ako 8 000 vedeckých štúdií. Štúdie potvrdili jeho silné protizápalové, detoxikačné a antikarcinogénne vlastnosti. Kurkumín teda potláča zápalové procesy a preto predstavuje účinný spôsob prevencie mnohých chronických chorôb (zmierňuje príznaky artritídy, zmierňuje bolesti a opuchy kĺbov, môže pomôcť v boji proti cukrovke, čistí pečeň, pomáha v boji proti žalúdočným vredom a chráni telo pred toxínmi). Kurkuma ale nie je v práškovej forme rozpustná vo vode, čo organizmu veľmi sťažuje vstrebávanie. Odporúčame vám preto vyskúšať SmartHit Lipozomálny Kurkumín, ktorý je navyše v tekutej forme, ktorá uľahčuje jeho vstrebávanie do organizmu.