Poškodenie pečene nespôsobuje len alkohol. Kedy by sme mali spozornieť?
To, že naša pečeň nie je v poriadku, si zvyčajne všimneme až vtedy, keď pečeňové hodnoty v krvi naznačujú poškodenie pečeňových buniek. Najčastejšími príčinami ochorenia pečene sú alkohol, obezita, konzumácia tučných jedál, nadmerné užívanie liekov a iných škodlivých látok, patogény ako vírusy (napr. vírusy hepatitídy) alebo baktérie, ale aj ochorenia žlčových ciest, či žlčové kamene. Najčastejšou formou ochorenia pečene je stukovatenie pečene, ktoré postihuje jedného z troch dospelých Európanov a tento trend sa zvyšuje. Vyskytuje sa vtedy, keď pečeň ukladá viac tuku, ako dokáže vylúčiť najmä vďaka vášmu životnému štýlu. Stukovatená pečeň zvyčajne zostáva roky nepovšimnutá, ale neskôr spôsobuje vážne ťažkosti.
Odborníci tvrdia: „Chorá pečeň môže poškodiť srdce alebo svalovú sústavu. Ak sa u vás objaví stukovatenie pečene vo veku 35 rokov je takmer isté, že v 65 rokoch dostanete infarkt. K prvým závažnejším príznakom ochorenia pečene patrí častá únava, depresia, či pocit tlaku v pravej hornej časti brucha. Ďalšie príznaky po tom sú ešte znepokojujúcejšie. Tie sú napr. žlté oči a žltá koža, svrbenie, vracanie alebo bolesť v oblasti pečene. Nakoniec krvácanie do tráviaceho traktu, zväčšená slezina a zvýšená náchylnosť na infekcie. To všetko sú už príznaky cirhózy pečene. Pečeň nevysiela signál bolesti, a preto sa musia pravidelne vykonávať krvné testy, aby sa predišlo nepríjemným prekvapeniam. Je dôležité, aby sme tak učinili už v mladšom veku.“
Stále sa všeobecne verí, že poškodenie pečene je primárne spôsobené vysokou konzumáciou alkoholu. Ide však o mylnú predstavu!
Lekári čoraz častejšie objavujú poškodenie pečene aj u ľudí, ktorí alkohol nekonzumujú vôbec alebo len vo veľmi malom množstve. „Asi 25 % svetovej populácie v súčasnosti trpí nealkoholickým stukovatením pečene a tento podiel bude v nasledujúcich rokoch naďalej stúpať,“ hovoria lekári. Toto nealkoholické stukovatenie pečene postihuje najmä ženy, diabetikov a ľudí s nadváhou. Alkoholické stukovatenie pečene je však samozrejme aj vážny zdravotný problém.
Ak sa v rámci stukovatenia pečene objaví zápalová reakcia, nazýva sa to steatohepatitída. Možno ju rozdeliť na nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) a alkoholickú steatohepatitídu (ASH). Bez dôslednej zmeny životného štýlu sa zápal pečene mení na fibrózu pečene. Pečeňové tkanivo sa čoraz viac „premieňa“ a nahrádza spojivovým tkanivom. To znamená, že pečeň bude mať menej funkčné tkanivo, ktoré môže vykonávať svoje vlastné úlohy. Tento proces je zvyčajne nezvratný a následne sa môže vyvinúť cirhóza pečene. Cirhóza je konečným štádiom chronického ochorenia pečene a je spojená s výrazne kratšou očakávanou dĺžkou života.
Hranica medzi alkoholovým a nealkoholovým poškodením pečene sa však čoraz viac stiera: „V našej zemepisnej šírke sa často stretávame s ľuďmi, ktorí majú oba problémy. Alkohol konzumujú s mierou, no sú obézni a príliš málo cvičia. Stačí jeden pohár červeného vína denne a už sa u nich rozvinie cirhóza pečene,“ zdôrazňujú lekári a dodávajú „Lev zabíja svoju korisť ale zje len toľko, koľko potrebuje.
My, na druhej strane, kráčame po pešej zóne, zacítime vôňu pekárne, dáme si koláč, o kus ďalej, narazíme na kebab a nasleduje ďalší a ďalší podnet. Neustále sa preťažujeme a narážame na hranice svojej pečene. Ak navyše pravidelne konzumujeme veľa fruktózy, je to pre pečeň peklo.
Pozor na vysoké dávky fruktózy!
Učili nás, že ovocie je zdravé. A o tom ani nikto nepochybuje. Ale ak si dáme denne liter pomarančového džúsu, nezabúdajme, že to zároveň znamená množstvo cukru obsiahnutého v piatich, šiestich alebo siedmich pomarančoch naraz. A to je vcelku veľká záťaž pre našu pečeň. V mnohých potravinách a sladených nápojoch sa nachádza fruktóza alebo glukózovo-fruktózový sirup. Liter kolového nápoja, ktorý tiež obsahuje glukozovo-fruktózový sirup, obsahuje 11 dkg cukru. (!) Ich pravidelná konzumácia situáciu ešte zhoršuje.
Súvislosť nadmerného užívania fruktózy s iniciáciou a následným rozvojom steatózy pečene potvrdzujú aj mnohé štúdie. 1,2
Venujte pozornosť zloženiu potravín, ktoré nakupujete a konzumujete. Dôkladnejší výber potravín môže znamenať prvý krok k ceste k zdravšej pečeni. Krok 2 môže byť zámena sladených nápojov za nesladený čaj.
Pomoc pri regenerácii pečene môže priniesť aj výživový doplnok Gastroval Hepar, ktorý obsahuje extrakty až zo 7 účinných bylín. Základom je dobre známy ostropestrec mariánsky a kurkuma, ktoré sú pre svoje priaznivé účinky na pečeň využívané už po stáročia.
Zdroje:
1, National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372893/
2, ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827818300667