Bylinky pri ťažkostiach s trávením a detoxikácia organizmu. Zora Kondé – propagátorka zdravého životného štýlu
Ak vám niekto povie „Môžeš sa ísť pásť“, poďakujte mu za dobrú radu a poslúchnite ho. Veselo i vážne o tom, aká štedrá je k nám aj v tomto čase naša dokonalá a úžasná príroda. A to nielen v čase, keď sa u nás prejavia problémy s trávením. Takéto ťažkosti spôsobuje najmä strava bohatá na živočíšne tuky, údené výrobky, biela múka, cukor, konzumácia alkoholu, málo pohybu, obezita, stres, hnev a zlosť, ale aj dedičné faktory. Ak sa netvorí dostatočné množstvo žlče, nastávajú problémy s trávením tukov a vitamínov rozpustných v tukoch.
Púpava lekárska
Tu je nám nápomocná púpava. Z púpavy sú všetky časti použiteľné ku konzumácii. A to doslova. Listy púpavy nám poslúžia do čerstvých šalátov, ktoré môžeme vylepšiť pridaním lyžičky panenského olivového oleja. Ak by sme pre seba chceli urobiť ešte viac, pridáme do šalátu aj listy pŕhľavy.
Z listov púpavy i pŕhľavy (každé samostatne), si môžeme uvariť výborný čaj. Použijeme 5 púpavových listov, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do studenej vody, privedieme do varu a odstavíme. Po 5´ scedíme a popíjame.
Z púpavových kvetov si uvaríme domáci chutný a zdravý med. Nazbierame 250 kvetov, zalejeme 1l vody, pridáme 1 očistený a pokrájaný citrón, necháme prejsť varom a odstavíme. Necháme 24 hodín prikryté stáť na chladnom mieste. Následne precedíme, pridáme 750 – 1000g cukru a varíme pomaly, za stáleho miešania na miernom ohni asi hodinu. Pred dovarením pridáme šťavu z 1 citróna + 1 pomaranča. To dodá medu príjemnú arómu a dobrú chuť. Ešte teplé nalejeme do vopred pripravených fliaš.
Na zlepšenie činnosti pečene a žlčníka si môžeme veľmi jednoducho pripraviť šťavu z púpavových stoniek. Umyté stonky pretlačíme cez lis na cesnak, alebo jednoducho celé skonzumujeme. (Asi 5 stoniek).
Aj koreň púpavy sa dá konzumovať, pripravíme si ho podobne ako špargľu. Očistené korene povaríme asi 8´ a pridáme k pokrmu. Použijeme cca 5 ks korienkov.
Púpavový koreň má pozitívny účinok na pečeň, žalúdok a pankreas. Pôsobí na vylučovanie tráviacich štiav a žlče, pôsobí tiež na detoxikáciu pečene a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Potešíme aj milovníkov kávy, pretože vedci zistili, že pitie kofeínovej kávy v primeranom množstve denne, t.j. 1 – 2 šálky max., znižujú riziko vzniku žlčových kameňov až o 30 %. Vďačíme za to zrejme kofeínu, pretože bezkofeínová káva na danú skutočnosť nemá vplyv.
Pestrec mariánsky
Poznáme ho tiež ako Ostropestrec mariánsky, Silybum marianum, Strieborný bodliak, ľudovo Kristova koruna. Jeho použitie je veľmi vhodné pri intoxikácii alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami alebo hubami a taktiež pri žltačke a rôznych iných poškodeniach a zaťaženiach pečene konzumáciou nevhodnej stravy. Dokáže veľmi dobre regenerovať pečeňové bunky. Keďže semená rýchlo podliehajú oxidácii, je najlepšie, keď ich zomelieme priamo pred konzumáciou. Ja si takto zomleté semená pestreca pridávam do rannej kaše, keď chcem podporiť trávenie a detoxikačný proces v priebehu roka.
Horec žltý
Horec žltý bol známy už pred 1500 rokmi ako horké liečivo proti všetkým jedom a ako najlepší liek na žalúdok a žlčník, čistiaci pečeň. Používame koreň. Je chránený a vo voľnej prírode sa nesmie zbierať, je však pre nás dostupný v lekárňach v rôznych produktoch alebo ako sypaný čaj. Hoci je horký, nedráždi žalúdok, ale naopak, má schopnosť prečistiť nám pečeň, žlčové cesty, a tiež pomáha pri trávení, zápale žalúdka, nechutenstve, dokonca aj pri anorexii, nadúvaní, hnačkách, poruchách podžalúdkovej žľazy, nedostatku žalúdočných štiav, atď. Môžeme ho užívať vo forme čaju, resp. výluhu a odvaru: 1 ČL zalejeme vriacou vodou 2,5 dcl a lúhujeme 10 minút, resp. 1 ČL varíme v 3 dcl vody 5 minút a lúhujeme ešte 5 minút.
Podporme svoje trávenie, pečeň i žlčník! Tieto orgány zároveň podporujú i činnosť srdca, tiež tenkého čreva, dokonca i očí, nakoľko v našom tele všetko so všetkým súvisí. Konzumujme tiež veľa zeleniny, mliečnej kvasenej zeleniny, ovocie, semiačka, panenský olivový olej, ražné cestoviny, atď., jednoducho, ja sa rada držím hesla: z každého rožka troška... :)
Pokiaľ však nemáte čas alebo možnosť na prípravu uvedených receptov, odporúčam Vám na tráviace ťažkosti Gastroval s obsahom spomínaných liečivých rastlín a tráviacich enzýmov.