Únava, slabá fyzická výkonnosť, tlak pod rebrami a tráviace ťažkosti môžu naznačovať, že vaša pečeň potrebuje očistu. Ako zistím, že je čas postarať sa o svoju pečeň?
Pečeň je veľmi dôležitý orgán tela, ktorý zohráva ústrednú úlohu pri látkovej premene a detoxikácii a zároveň vylučuje jednu z takmer nepostrádateľných tráviacich štiav, žlč.
Na úvod pár základných funkcii pečene:
Živiny absorbované z črevného traktu putujú najskôr do pečene a väčšina z nich sa po určitej transformácii dostane späť do krvného obehu. Cieľom je vytvoriť látky, ktoré sú pre naše telo ľahšie využiteľné. Pečeň hrá dôležitú úlohu aj v metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín.
Mnohé látky, ktoré môžu mať na náš organizmu nepriaznivý vplyv, sa v pečeni transformujú tak, že sa ich toxické účinky znížia, stratia alebo sa stanú rozpustnými vo vode, čo umožňuje ich rýchle vylučovanie obličkami. Žlč pri trávení rozkladá väčšie kvapôčky tuku na menšie, takže enzýmy tráviace tuky pracujú efektívnejšie. Toto je nevyhnutný krok pre rozklad a vstrebávanie tukov.
Pri ochoreniach pečene rôzneho pôvodu možno väčšinu symptómov pripísať poruche niektorých z týchto funkcií. Akútne ochorenia pečene častejšie spôsobujú konkrétne ťažkosti alebo symptómy. Chronické ochorenia pečene sú na začiatku väčšinou asymptomatické alebo vykazujú príznaky na prvý pohľad nespájané s poruchami pečene.
Akútne ochorenia pečene
Z akútnych ochorení je najčastejšia infekčná hepatitída typická pre deti alebo mladých ľudí. Spôsobuje ho vírus hepatitídy A. Začína sa chrípkovými ťažkosťami: zimnica, bolesť hlavy, strata chuti do jedla, prípadne hnačka, zriedkavo bolesť brucha alebo iné ťažkosti v oblasti brucha. O niekoľko dní neskôr sa objaví žltačka, avšak sú prípady, keď k nej nedôjde. Existujú aj prípady, keď infekcia prebieha ticho a bez príznakov.
Ďalším akútnym ochorením pečene môže byť pečeňový absces, kde symptómy naznačujú silný zápal: horúčka, bolesť pečene, prípadne zvracanie. Môže sa vyskytnúť aj žltačka, ale ani k nej nedochádza zakaždým.
Chronické ochorenia pečene: Alkohol je hlavnou príčinou
Chronické ochorenia pečene sú oveľa bežnejšie. Žiaľ, najčastejšou príčinou u nás je konzumácia alkoholu (alkoholové ochorenie pečene). V tomto smere je najväčším problémom, že všeobecné názory na množstvo konzumovaného alkoholu nie sú správne. Alkoholové ochorenie pečene sa však netýka len tých, ktorí sú zvyčajne/často opití. V závislosti od individuálnej citlivosti, telesnej hmotnosti a kvality alkoholu, 1-1,5 dl koncentrovaného alkoholu denne, alebo ekvivalent vo forme cca 1,5 litra piva alebo 1 litra vína denne po celé roky môže spôsobiť alkoholové ochorenie pečene u väčšiny ľudí, aj keď človek nikdy nebol opitý.
Ďalším chronickým ochorením môžu byť:
- autoimunitné ochorenia pečene (imunitný systém organizmu napáda sám seba, napr. autoimunitná hepatitída)
- chronické vírusové ochorenia (hepatitída) ktoré ničia štruktúru a funkciu pečene počas mnohých rokov.
- vrodená choroba ukladania železa (hemochromatóza) a choroba ukladania medi (Wilsonova choroba)
Aké sú teda prvé príznaky, ktoré na sebe pacienti pozorujú?
- Medzi najčastejšie príznaky patria únava, slabá fyzická výkonnosť, bolesti v oblasti brucha a nadúvanie. Tieto príznaky sú však typické aj pre iné ochorenia tak si ich ľudia len málokedy spájajú s pečeňou.
- Typickým príznakom môže byť svrbenie kože, ktoré súvisí s poruchami tvorby žlče. Pacienti začínajú na dermatológii a až laboratórne testy naznačia, že ide o problém s pečeňou.
- Tmavý moč – môže byť dočasný alebo aj chronický poukazuje, že je čas sa o svoju pečeň postarať.
- Ak sa naruší tvorba bielkovín v pečeni, telo siahne na bielkoviny vo svaloch čo bude mať za následok úbytok svalovej hmoty, teda stenčenie rúk a nôh. Zároveň môže vzniknúť aj opuch dolných končatín.
- Môže dôjsť k zväčšeniu obvodu brucha a ojedinele aj sťažené dýchanie.
- Často dochádza k rozšíreniu kŕčových žíl a k ich zvýšenej bolestivosti.
- Nezriedka pacienti pociťujú bolesť pod pravým rebrovým košom, ktorý poukazuje hlavne na ochorenia žlčových ciest.
O tom, že pečeň má úžasnú regeneračnú schopnosť sme už písali „TU“. Nepodceňujme však starostlivosť o pečeň a doprajme aj jej raz za pol roka aspoň dvojmesačnú ozdravnú kúru. Ideálnym pomocníkom môže byť výživový doplnok Gastroval Hepar, ktorý obsahuje kombináciu až 7 bylín pre podporu, regeneráciu a detoxikáciu pečene. Základom je dobre známy ostropestrec mariánsky a kurkuma, ktoré sú pre svoje priaznivé účinky na pečeň využívané už po stáročia.
Dr. Radovan Pétervári