Tipy odborníkov, aby sa štedrovečerná večera zaobišla bez tráviacich ťažkostí

tipy odbornikov spomalene travenie vianoce

Vianočné sviatky sú časom, kedy sa zíde celá rodina za jedným stolom a spoločne v kruhu našich najbližším si vychutnáme prítomnosť jeden druhého. Túto vzácnu a magickú chvíľu dopĺňa dobré jedlo, ktoré sa na stole každého z nás môže líšiť.

Vianočné menu môže byť u niekoho striedmejšie v podobe oblátky s medom a cesnakom a kapra so zemiakovým šalátom, niekde sa prípravy na štedrovečernú večeru začínajú už deň vopred a na sviatočný stôl pribudne aj kapustnica, vianočná rybacia polievka, šošovicová polievka na kyslo so slivkami a rôzne sladké dobroty.

Na Štedrý deň by sa mal podľa tradícií dodržiavať pôst až do štedrovečernej večere. Celodenné „hladovanie“ a následná konzumácia väčšieho množstva jedla však môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a potrápiť náš zažívací systém. Výnimočným nie je pocit plného žalúdka, bolesť brucha, kŕče, či nevoľnosť. 

Ako môžeme týmto ťažkostiam predísť?

V prvom rade je dôležité ubrať z porcií, ktoré sme si plánovali dopriať pri štedrovečernej večeri. Konzumácia väčšieho množstva jedla po celodennom pôste môže pre náš žalúdok predstavovať veľkú záťaž. Ak sa teda chcete vyhnúť preplnenému žalúdku, odborníci na stravu majú pre nás dve rady: jesť pomaly a každý kúsok jedla dôkladne požuť. Pomalé jedenie a užívanie si rôznych chutí aktivuje receptory „plnosti“ v žalúdku skôr než sa takpovediac napráskame. A ak zároveň dôkladne požujeme každé sústo jedla, naše tráviace šťavy a enzýmy v žalúdku budú mať menej „práce“. Takto dokážeme odľahčiť náš tráviaci systém aj počas sviatočných dní. 

Čo však robiť vo chvíli, ak už pociťujeme problémy s trávením? 

Medzi typické prejavy tela, ktorými sa nás snaží upozorniť na fakt, že sme to s jedlom prehnali, patrí napríklad pocit ťažoby alebo bolesti v žalúdku, ranný pocit plnosti, nevoľnosť, kŕče, nafukovanie, grganie, zápcha či akútna hnačka.

Tu môžu nastúpiť na pomoc rastlinné extrakty a tráviace enzýmy. Výhodou rastlinných enzýmov je, že sa dajú konzumovať kratšie či dlhšie, sú prírodné a nemajú vedľajšie účinky. Takáto pomoc nevyvedie z rovnováhy aktivitu enzýmov v tele. Štúdie ukazujú, že tráviace enzýmy rastlinného pôvodu sú obzvlášť užitočné, pretože sú prírodným liekom, ktorý uľahčuje rozklad potravy a nenarúša rovnováhu tráviaceho systému. Enzýmy možno efektívne kombinovať s rastlinami ako je napríklad horec žltý, púpava lekárska, ostropestrec mariánsky a iné. Tieto rastliny alebo prípravky z nich nielen zlepšujú trávenie, ale aktivujú aj činnosť pečene, žlčníka a čriev.

Dvojitá sila pre Vaše trávenie

Gastroval

Výživový doplnok Gastroval už viac ako 10 rokov pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Kombinácia overených rastlinných extraktov a tráviacich enzýmov predstavuje dvojitú silu, ktorá pomáha tráveniu a uľavuje od typických príznakov tráviacich ťažkostí, ako je pocit plnosti, bolesť brucha a žalúdka, nadúvanie, kŕče v bruchu a nevoľnosť. Odporúčame ho mať preto vždy poruke
v domácej lekárničke. 

Gastroval – strávite všetko!