„Pečeň je kráľovnou trávenia Hastings. Pokiaľ chcete mať dobré trávenie, postarajte sa o svoju pečeň.“
Takto radil detektív Hercule Poirot svojmu kolegovi, kapitánovi Hastingsovi v rovnomennom seriáli Agathy Christie. Môžeme sa nad tým pousmiať, avšak tento výrok sa vskutku zakladá na pravde. Prečítajte si 5 zaujímavých faktov o pečeni, ktoré ste (možno) nevedeli.
- Pečeň sa dokáže sama regenerovať:
Jedným z najprekvapivejších faktov o pečeni sú jej regeneračné schopnosti. Pečeň má úžasnú schopnosť regenerovať alebo aj úplne dorásť. Na to potrebuje len 25-30 % pôvodného tkaniva. To znamená, že aj keď sa extrahuje až 70% pečene, zvyšné pečeňové tkanivo sa môže regenerovať a obnoviť funkciu pečene. Podľa štúdie z roku 2009 v Journal of Cell Physiology, ak človek daruje viac ako polovicu pečene na transplantačné účely, jeho pečeň dorastie do svojej pôvodnej veľkosti za približne dva týždne.
- Pečeň uchováva vitamíny a minerály:
Pečeň uchováva základné vitamíny a minerály, vrátane vitamínov A, D, E, K a B12, ako aj železo a meď. Tieto vitamíny a minerály sa uchovávajú v pečeni, kým ich telo nepotrebuje. Ide o dôležitú funkciu pečene, pretože zabezpečuje, že telo má neustály prísun týchto základných živín. Pečeň tiež pomáha pri premene vitamínu D na jeho aktívnu formu. Pre zaujímavosť, v našom tele sa nachádza 3-5 gramov železa a z toho sú približne 1-2 gramy v pečeni. Pri priemernej dennej potrebe 20-25mg železa tak pečeň udržiava rezervu železa na 40-100 dní.
- Pečeň metabolizuje množstvo chemických látok:
Pečeň je zodpovedná za metabolizmus liekov, alkoholu a iných chemikálii, ktoré prijímame dýchaním alebo potravou a za ich premenu na menej nebezpečné látky, ktoré potom dokážeme vylúčiť z tela. Telo nedokáže tieto látky spracovať bez pečene.
- Pečeň dokáže odstrániť baktérie z krvi:
Pečeň zohráva kľúčovú úlohu aj pri obranyschopnosti nášho organizmu. Odstraňuje baktérie a iné škodlivé látky z krvného obehu. Obsahuje bunky nazývané Kupfferove bunky, ktoré dokážu pohltiť a zničiť baktérie, vírusy a iné škodlivé častice.
- Pečeň výrazne pomáha správnemu tráveniu.
Pečeň sa podieľa najmä na metabolizme tukov, vytvára žlč a látky zabezpečujúce trávenie tukov v tenkom čreve. Na starosti má však aj metabolizmus cukrov a bielkovín. Pečeň pomáha aj kontrolovať hladinu cukru v krvi. Premieňa glukózu z potravín bohatých na sacharidy na glykogén a uskladňuje ho. Naopak uvoľňuje ho medzi jedlami na udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi.
Bonus na záver:
Vedeli ste, že káva a zelený čaj sú nápoje, ktoré najviac chránia pečeň? Podľa štúdie káva znižuje riziko vzniku cirhózy pečene a zelený čaj znižuje hodnoty pečeňových enzýmov. Všetko s mierou samozrejme, neplatí, že čím viac kávy a čaju, tým lepšie. Maximálne 1-2 kávy a 1 zelený čaj denne.