Môže čokoláda pomôcť pri prevencii aterosklerózy?
Prednedávnom ukončená štúdia skúmala, či užívanie zdraviu prospešných látok v kakau môže mať klinický účinok na prevenciu aterosklerózy.
No nebolo by skvelé, keby nám jedenie čokolády pomáhalo dlhšie žiť? 😊 Kakao obsahuje bioaktívne zlúčeniny nazývané polyfenoly, ktoré môžu mať rôzne priaznivé účinky na ľudské zdravie. Kakaové bôby majú vysoký obsah tzv. flavanolov, najmä epikatechínu, u ktorého sa potvrdilo, že zvyšuje hladiny cirkulujúceho oxidu dusnatého – kľúčového faktora pri udržiavaní zdravia cievneho endotelu. Takmer 23 000 ľudí ročne umrie na Slovensku v dôsledku cievnych komplikácii spôsobených aterosklerózou (infarkty alebo mozgové mŕtvice). Bolo by možné, že by kakao alebo čokoláda mohli pomôcť oddialiť nástup aterosklerózy?
Nedávna štúdia Sesso et al. trvajúca viac ako tri a pol roka si za cieľ stanovila zistenie odpovede na vyššie položenú otázku. Mohlo by užívanie zdraviu prospešných látok v kakau mať klinicky relevantný účinok na prevenciu aterosklerózy? Randomizovaná kontrolná štúdia s 21 442 účastníkmi hodnotila účinky kakaových extraktov na aterosklerózu. Účastníci boli náhodne rozdelení tak, aby dostávali buď kakaové flavanoly (500 mg denne) alebo placebo. Štúdie sa zúčastnili ženy ≥ 65 rokov a muži ≥ 60 rokov, ktorí boli bez infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody v priebehu dvoch rokov pred začiatkom štúdie.
Výskumníci hodnotili celkový počet srdcových príhod, vrátane infarktu myokardu, mŕtvice alebo inej kardiovaskulárnej mortality. Zatiaľ čo štúdia nezistila žiadny rozdiel medzi kontrolnou a intervenčnou skupinou v absolútnom počte nežiaducich udalostí, skupina užívajúca kakaové doplnky mala o 27% znížené riziko úmrtia v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.
Táto štúdia nebola prvá, ktorá spája účinky polyfenolov v kakau s prínosmi pre zdravie. Iné štúdie zistili, že kakao bohaté na flavanol môže znížiť krvný tlak, inhibovať aktiváciu krvných doštičiek a zlepšiť funkciu endotelu. Zdá sa, že existujú akútne účinky v priebehu niekoľkých hodín po konzumácii (keď sú flavanoly v najvyššej koncentrácii v tele), ako aj dlhodobé účinky v priebehu mesiacov.
Koľko čokolády musím zjesť aby som získal množstvo flavanolov v štúdii?
Jedna porcia tmavej čokolády obsahuje približne 57 mg flavanolov a 10 mg epikatechínu. Je to 8 až 10x menej ako v štúdii. Ak by ste chceli dosiahnuť množstvá zo štúdie bolo by treba zjesť 3 cele tabličky tmavej čokolády. Avšak pri hodnote 170 kcal na porciu by to znamenalo, že približne 60% Vášho kalorického príjmu by muselo byť z čokolády. Znamenalo by to zároveň, vysoký príjem cukru a tukov.
Ako teda na to?
Výskumníci sa aj v tomto prípade prikláňajú, vzhľadom ku kalóriam, k užívaniu výživových doplnkov. Naším tipom je Fjord Strong Omega-3 Cardio, ktorý okrem vysokej dávky Omega-3 mastných kyselín obsahuje 100 mg aktívnych polyfenolov v jednej kapsule. Užívanie 4 cps denne Vám nezabezpečí len dostatočné množstvo polyfenolov, ale aj klinickými štúdiami overené množstvo Omega-3 mastných kyselín.