Predstavujeme Vám Laktoferín. Ako vie pomôcť a aké sú jeho zdravotné benefity? Je vhodný aj pre Vás?

na co je laktoferin

Laktoferín je bielkovina nachádzajúca sa v materskom mlieku a v mlieku cicavcov. Je druhou najrozšírenejšou bielkovinou v materskom mlieku. Má okrem iných antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Podporuje rast a vývoj dojčiat, ale jeho výhody presahujú rámec detského veku.

Aké sú výhody laktoferínu?

Laktoferín viaže železo a pomáha s jeho transportom do rôznych častí tela. Od jeho objavu ho vedci intenzívne študujú najmä pre jeho úlohu v podpore zdravia vrátane regulácie železa, podpory imunity a zdravia čriev. Od detstva až po starobu pomáha laktoferín chrániť bunky a udržiavať celkové zdravie.

Pomáha pri regulácii železa

Železo hrá dôležitú úlohu pri transporte kyslíka, produkcii energie a replikácii DNA. Dôležitá je však jeho správna rovnováha. Tu prichádza na rad laktoferín – prirodzený regulátor železa vďaka svojej schopnosti viazať železo. V prípade nadbytku ho dokáže na seba naviazať, v prípade nedostatku reguluje jeho uvoľnenie zo zásob v pečeni a zlepšuje jeho vstrebávanie z potravy. Známa je aj jeho úloha znižovania vedľajších účinkov železa, ak sa užívajú spolu. Viac o úlohe laktoferínu v metabolizme železa nájdete v článku tu.

Pomáha posilniť imunitu

Laktoferín je silný proteín, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať proti baktériám, vírusom a zápalom. Funguje tak, že sa viaže na železo, ktoré škodlivé mikróby potrebujú na svoj rast. Vychytávaním železa laktoferín oslabuje baktérie a vírusy, čím im sťažuje podmienky na „prežitie“.

Laktoferín tiež aktivuje kľúčové imunitné bunky, ako sú:

  • NK bunky – prirodzení zabíjači
  • Neutrofily
  • Makrofágy

lipozomalny laktoferin

Posilňuje vaše kosti

Laktoferín tiež hrá dôležitú úlohu v zdraví kostí tým, že podporuje tvorbu kostí, znižuje rozpad kostí a posilňuje kosti.

Výskum ukazuje, že užívanie laktoferínu môže pomôcť:

  • Udržiavať hustotu kostí
  • Zlepšiť štruktúru kostí
  • Zrýchliť hojenie zlomenín stimuláciou rastu kostí a znížením úbytku kostnej hmoty.

Funguje tak, že stimuluje osteoblasty (bunky, ktoré tvoria kosť) a blokuje osteoklasty (bunky, ktoré ju rozkladajú). Laktoferín tiež podporuje chrupavkové bunky nazývané chondrocyty, ktoré sú dôležité pre zdravé kĺby a kosti.

Optimalizuje zdravie čriev

Laktoferín je tiež dobrý pre zdravie vašich čriev. Keď sa laktoferín konzumuje, časť z neho sa rozloží na menšie peptidové fragmenty, zatiaľ čo zvyšok zostáva v žalúdku neporušený. Obe tieto látky spolupracujú na udržaní správneho fungovania vášho tráviaceho systému.

Laktoferín pôsobí ako prebiotikum na udržanie vyváženého črevného mikrobiómu tým, že podporuje rast dobrých baktérií a obmedzuje rast tých škodlivých.

Posilňuje tiež črevnú výstelku tým, že podporuje bunky, ktoré rozkladajú potravu a absorbujú živiny, čím znižuje zápal. Navyše pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni črevné bunky pred poškodením. Výskum dokonca ukazuje, že môže pomôcť v boji proti infekciám, ako je hepatitída C, a blokovať vírusy, ako je SARS-CoV-2.

laktoferin na travenie

Môže pomôcť aj pri rakovine

Laktoferín si získava pozornosť pre svoje možné protirakovinové účinky vďaka svojim antioxidačným schopnostiam a podpore imunity. Hoci je výskum ešte len v počiatočnej fáze, zdá sa, že pomáha telu bojovať proti rakovine posilnením imunity, bojom proti škodlivým mikróbom a podporou zdravej bunkovej smrti (apoptózy).

Čo robí laktoferín výnimočným, je to, že sa môže zamerať na rakovinové bunky bez poškodenia zdravých. Pri perorálnom užívaní sa tiež dobre vstrebáva a môže dokonca pomôcť efektívnejšiemu dodávaniu chemoterapeutických liekov. Niektoré skoré štúdie naznačujú, že by mohol dosiahnuť mozgové nádory prechodom hematoencefalickej bariéry.

Výskum ukazuje, že môže spomaliť rast a šírenie rakoviny v oblastiach, ako je hrubé črevo, pečeň, žalúdok, pľúca, močový mechúr, pankreas a pažerák. Hoci je potrebný ďalší výskum, laktoferín sa javí ako sľubný prírodný doplnok na prevenciu a podporu rakoviny počas liečby.

Dá sa laktoferín získať zo stravy?

Áno, potraviny s obsahom laktoferínu sú dostupné aj v obchodoch. Patrí sme napr. kravské mlieko, rôzne syry, biely jogurt s obsahom srvátky, cmar, kefír, hovädzie mäso, vajcia alebo sójové bôby.

Záver

Laktoferín je silný proteín so širokým spektrom zdravotných výhod, od podpory imunity, regulácie železa a zdravia čriev až po podporu silných kostí. Hoci sa nachádza v potravinách, ako sú mliečne výrobky a mäso, výživové doplnky ponúkajú spoľahlivý spôsob, ako ho získať dostatok.

Ktorý produkt si vybrať?

Odporúčame Smarthit Lactoferrin, ktorý vďaka lipozomálnej technológii, ako jediný na Slovensku zabezpečuje vynikajúce vstrebávanie, čo ešte viac umocňuje jeho pozitívne účinky popísané vyššie.

SmartHit Lipozomálny Lactoferin_100 ml_packbutton zobrazit v eshope

 

Referencie:

Superti, Fabiana. "Lactoferrin from bovine milk: a protective companion for life." Nutrients 12.9 (2020): 2562. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7551115/

Eker, Furkan, et al. "The potential of lactoferrin as antiviral and immune - modulating agent in viral infectious diseases." Frontiers in immunology 15 (2024): 1402135. https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1402135/full

Siqueiros - Cendón, Tania, et al. "Immunomodulatory effects of lactoferrin." Acta Pharmacologica Sinica 35.5 (2014): 557 - 566. https://www.nature.com/articles/aps2013200

Tian, Miao, et al. "The role of lactoferrin in bone remodeling: evaluation of its potential in targeted delivery and treatment of metabolic bone diseases and orthopedic conditions." Frontiers in endocrinology 14 (2023): 1218148. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10482240/

Naot, Dorit, et al. "Lactoferrin - a novel bone growth factor." Clinical Medicine & Research 3.2 (2005): 93 - 101. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1183439/

Hou, Jian - ming, Ying Xue, and Qing - ming Lin. "Bovine lactoferrin improves bone mass and microstructure in ovariectomized rats via OPG/RANKL/RANK pathway." Acta Pharmacologica Sinica 33.10 (2012): 1277 - 1284. https://www.nature.com/articles/aps201283