Kvalitný spánok aj lepšia nálada. Prekvapivé fakty o omega-3 mastných kyselinách, ktoré ste možno nevedeli
Omega-3 mastné kyseliny sú témou, o ktorej sa veľa hovorí a píše. Je však tento veľký záujem naozaj opodstatnený? Určite ste už počuli, že sú nevyhnutné pre naše zdravie, no zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako to celé začalo a aké rôzne výhody nám Omega-3 mastné kyseliny skutočne ponúkajú? Okrem ich známej úlohy pri podpore srdcovo-cievneho systému, majú aj ďalšie dôležité účinky, ktoré môžu ovplyvniť naše celkové zdravie a pohodu.
Dnes je už dokázané, že dostatočný príjem Omega-3 mastných kyselín, môže vášmu telu priniesť množstvo benefitov. DHA a EPA Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre bezproblémové fungovanie tela, pretože podporujú normálnu činnosť srdca a mozgu. Dalo by sa tiež povedať, že pomáhajú vášmu telu bežať ako dobre namazaný stroj. Omega-3 mastné kyseliny však nie sú žiadny krátky úlet, ale takpovediac vzťah na celý život. Nemajte však z tohto záväzku strach! Pravidelné užívanie Omega-3 mastných kyselín sa Vám 100krát v dobrom vráti. Navyše ich potrebujeme prakticky všetci, počnúc mladými až po starších ľudí.
Každodenný stres a zhon, spolu so zrýchleným životným štýlom môže byť prekážkou zabezpečenia denného prísunu dôležitých živín, vrátane Omega-3 mastných kyselín. Je to navyše obzvlášť ťažké, ak konzumácia rýb nie je takpovediac Váš „šialok kávy“. Mastné morské ryby sú totiž hlavným zdrojom dôležitých mastných kyselín DHA a EPA.
S trochou dôvtipu a disciplíny však môže byť zabezpečenie dostatočného množstva Omega-3 mastných kyselín hračkou. Pozrime sa bližšie na to, ako a kde sa to celé začalo, a o ktorých účinkoch Omega-3 ste možno nevedeli.
1. Prelomový výskum zo severu
Všetko sa to začalo dvoma Dánmi, párom psích záprahov a výletom do Arktídy v roku 1970. Jørn Dyerberg, mladý lekár so zmyslom pre dobrodružstvo chcel zistiť, či existuje možný vzťah medzi stravou grónskych Inuitov s vysokým obsahom tukov a nízkym výskytom srdcových chorôb. Vtedy boli Inuiti ešte rybárskou a poľovníckou spoločnosťou a ich stravu tvorili väčšinou ryby a tulene. Môže to byť tajomstvo ich zdravia?
Dr. Dyerberg presvedčil kolegu vedca Dr. Hansa Olafa Banga, aby sa vydal na severozápadné pobrežie Grónska študovať stravovacie návyky Inuitov. Po dvoch rokoch a po analýze 130 vzoriek krvi objavil tím vo svojom laboratóriu v Dánsku dve mastné kyseliny – EPA a DHA. Od tejto chvíle prudko stúpalo povedomie a chápanie významu Omega-3 mastných kyselín pre ľudské zdravie. Dodnes bolo publikovaných viac ako 40 000 vedeckých prác a 4000 klinických štúdií.
2. Udržiavanie vyrovnanej nálady
Zdravie mozgu a dobrá nálada patria medzi hlavné záujmy súčasných spotrebiteľov. Najmä poruchy nálady sa stávajú čoraz dôležitejšou oblasťou výskumu a stále viac dôkazov poukazuje na skutočnosť, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť podporiť dobrú náladu a obmedziť depresie. V mladom veku, ako je dobre známe má DHA pozitívny dlhodobý vplyv na neurokognitívny vývoj dieťaťa. DHA je tiež uznávaná ako základná živina pre celkové zdravie mozgu počas celého života, podporuje takmer každú oblasť mozgových funkcií, vrátane pozornosti, výkonnosti v práci alebo v škole. EPA a DHA omega-3 mastné kyseliny nedávno preukázali aj pozitívne účinky na zníženie symptómov spojených s poruchami nálady.
3. Zlepšenie kvality spánku
Dobrý nočný spánok je jedným zo základných pilierov optimálneho zdravia. Dnes už existuje niekoľko zaujímavých vedeckých zistení, ktoré zdôrazňujú výhody omega-3 mastných kyselín pre spánok počas celého života. Napríklad sa ukázalo, že pravidelná konzumácia rýb zlepšuje dĺžku a kvalitu spánku u dospelých a tieto výhody omega-3, najmä DHA, boli preukázané aj u detí a dospievajúcich. Jedna štúdia skúmajúca účinky 600 mg/deň suplementácie DHA u detí vo veku 7-9 rokov zistila, že dĺžka spánku sa predĺžila o jednu hodinu po zvýšení príjmu omega-3 mastných kyselín. Ďalšia správa ukázala, že tínedžeri s najvyššími hladinami DHA v ich plazme spali cez víkendy o 32 minút dlhšie, keď bola suplementovaná DHA v priebehu jedného týždňa. Nízke hladiny DHA sú tiež spojené s nižšími hladinami hormónu melatonínu, ktorý pomáha jednotlivcom zaspať. Keďže sa čoraz viac spotrebiteľov zaujíma o pravidelný kvalitný spánok, je jasné, že omega-3 mastné kyseliny môžu ponúknuť skvelé riešenie. A významne môžu pomôcť aj výživové doplnky.
Naším odporúčaním je Fjord Strong Omega-3 s vysokým obsahom DHA a EPA. Prípravok pochádza z Nórska, z krajiny, ktorá je celosvetovo považovaná za oblasť s nádhernou prírodou, čistými riekami a morami. Ako zdroj základnej suroviny sú využívané voľne žijúce ryby, ktoré majú prirodzene jednu z najvyšších hladín omega 3 kyselín, vďaka čomu prípravok obsahuje extra silnú dávku esenciálnych omega 3 kyselín. Malé ryby sa navyše lovia systémom udržateľného rybolovu z ľahko obnoviteľných zdrojov, čím sa znižuje dopad na životné prostredie a chránia sa morské zdroje. Aj preto bol výrobcovi surovín pre prípravok Fjord Strong Omega 3 schválený štatút „Friend of the Sea“.
Referencie:
1, Meldrum S. and Simmer K. Docosahexanoic acid and neurodevelopment outcomes of term infants. Annals of Nutrition and Metab., vol. 69 (supplement 1), str. 23-28, 2016.
2, Fontani, G., et al., “Cognitive and Physiological Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Healthy Subjects.” European Journal of Clinical Investigation 35 (11): 691–99.
3, Vaz et al. Omega-3 supplementation from pregnancy to postpartum to prevent depressive symptoms: a randomized placebo-controlled trial. BMC Pregnancy and Childbirth, vol. 17, no. 180, 2017.
4, Pao-Yen et al. Are omega-3 fatty acids antidepressants or just mood-improving agents? The effect depends upon diagnosis, supplement preparation and severity of depression. Molecular Psychiatry, vol. 17, str. 1161-1163, 2012.
5, Mozurkewich, Ellen L et al. The Mothers, Omega-3, and Mental Health Study: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. American Journal of Obstetrics and Gynecology, vol. 208, no. 4, 2013.
6, Del Brutto et al. Dietary fish intake and sleep quality: a population-based study. Sleep Med., vol. 17, str. 126-128, 2016.
7, Montgomery P et al. Fatty acids and sleep in UK children: objective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. J Sleep Res., vol. 23, no. 4, str. 364 -388, 2014.
8, Jansen et al. Plasma DHA is related to sleep timing and duration in a cohort of Mexican Adolescents. The Journal of Nutrition, vol 150, no.30, str. 592-598, 2020.
9, Richardson et al. Omega-3 and sleep: new insights from the DHA Oxford Learning and Behavior (DOLAB) study. Lipid Technology, vol. 27, no. 5, 2015.
10 Peuhkuri K et al. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food Nutr Res., vol. 56, 2012.