Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?
Všetci sme už o nich počuli a väčšina z nás vie, že sú zdraviu prospešné. Ale ako presne fungujú? Vedia zvýšiť našu odolnosť? Sú omega 3 dôležité pre deti alebo len pre dospelých? Podľa čoho sa rozhodnúť pri výbere vhodného prípravku? Tieto a aj mnohé iné otázky zodpovieme v našom novom článku o omega-3 mastných kyselinách.
Čo sú mastné kyseliny a ako vznikajú?
Tuky a oleje konzumované v potrave sa pomocou enzýmov v gastrointestinálnom trakte rozkladajú na mastné kyseliny. Tie môžeme rozdeliť do troch skupín. Existujú nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Do skupiny nasýtených mastných kyselín patria tuky živočíšneho pôvodu a kokosový a palmový olej. Ich veľká konzumácia môže zvýšiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zvýšiť hladinu cholesterolu, preto sa odporúča konzumácia v rozumnej miere. Mononenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v repkovom a olivovom oleji, olejnatých semenách a avokáde. Najlepšími zdrojmi polynenasýtených kyselín sú ryby a morské plody a niektoré rastlinné oleje. Keďže si náš organizmus nedokáže omega-3 mastné kyseliny sám vytvoriť, je potrebný ich príjem stravou alebo pomocou doplnkov.
Čo vlastne znamená omega-3?
Výraz omega-3 poukazuje na to, že na ktorom atóme uhlíka od konca uhlíkového reťazca sa nachádza prvá dvojitá väzba. V prípade omega-3 mastných kyselín sa táto dvojitá väzba nachádza na 3. atóme uhlíka od metylovej skupiny na konci reťazca. Podobne je to na 6. atóme uhlíka v omega-6 mastných kyselinách a na 9. atóme uhlíka v omega-9 mastných kyselinách.
V ktorých potravinách sa nachádza najviac omega-3 mastných kyselín?
Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské ryby a iné morské živočíchy (napríklad kôrovce). Žiaľ, v sladkovodných rybách sa okrem tuku pstruha a ostrieža omega-3 mastné kyseliny nenachádzajú, preto musíme siahnuť po morských rybách. Tuniak, losos, makrela, sleď, sardinky a ančovičky sú tiež dobrým zdrojom omega-3. Sú prítomné aj v niektorých rastlinných olejoch (repkový olej, sójový olej, ľanový olej), orechoch, chia semienkach a sójových bôboch. Aj zelená listová zelenina obsahuje omega-3 mastné kyseliny, väčšinou však len kyselinu alfa-linolénovú. Veľa kyseliny Alfa-linolénovej obsahuje ružičkový kel, kel, mäta, petržlen a špenát.
Aká je odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín?
Podľa odporúčaní by sa malo denne skonzumovať aspoň 250-500 mg omega-3 mastných kyselín. Bohužiaľ, vzhľadom na geografické podmienky, obyvateľstvo na Slovensku konzumuje málo morských rýb, takže príjem omega-3 mastných kyselín nedosahuje ani odporúčané minimum. Na dosiahnutie vyššie uvedenej hodnoty by ste mali jesť morské ryby aspoň 2-3 krát týždenne. Príjem omega-3 mastných kyselín je možné zvýšiť aj bez konzumácie rýb, ak pravidelne konzumujete olejnaté semená (napr. vlašské orechy) alebo ak nahradíte časť kuchynského oleja používaného pri varení repkovým olejom.
8 priaznivých účinkov omega-3 mastných kyselín
Počas posledných desaťročí bolo objavených veľa pozitívnych vlastností omega-3 mastných kyselín. Keďže sa jedná o esenciálne živiny je dôležité ich prijímať z vonkajších zdrojov, keďže si ich telo nevie vyrobiť samo.
- Napomáhajú vývoju plodu, najmä mozgu plodu a znižujú výskyt predčasného pôrodu, preto sú dôležitou súčasťou jedálnička budúcich mamičiek!
- Podľa výskumov hrajú veľmi dôležitú úlohu pri duševnom vývoji bábätiek a rozvoji ostrého videnia. Deti, ktoré konzumujú dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín, ľahšie zvládajú úlohy a sú zručnejšie pri riešení problémov. Má to samozrejme vplyv aj na školské výsledky. Je preto dôležité, aby deti konzumovali dostatočné množstvo potravín alebo výživových doplnkov s obsahom Omega-3 mastných kyselín. Tento efekt sa nedosahuje len u detí, dokáže zlepšiť duševné funkcie a pamäť aj u dospelých.
- Znižujú hladinu cholesterolu, čím znižujú riziko aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení (napr. infarkt, mŕtvica).
- Podieľajú sa na stavbe nervového systému a bunkových membrán.
- Pôsobia protizápalovo. Pomocou ich pravidelnej konzumácie možno znížiť hladinu zápalových markerov (napr. CRP), čím sa zníži riziko mnohých ochorení (napr. Alzheimerova choroba, rakovina, vysoký krvný tlak, astma).
- Znižujú príznaky a výskyt depresie a úzkosti. To sa dosahuje vďaka ich protizápalovým vlastnostiam znížením hladín kortizolu.
- Znižujú krvný tlak a srdcovú frekvenciu.
- Pomáhajú udržiavať celistvosť a zdravie pokožky.
Ako si však vybrať ten správny produkt?
Na trhu je doslova záplava produktov, vybrať si vie skutočne každý. Z nášho pohľadu sú dôležité nasledovné kritéria berúc do úvahy zdravotné ale aj napr. enviromentálne otázky.
1, Množstvo omega-3. Hľadajte produkty s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín aby ste mali zabezpečený ich optimálny denný príjem.
2, Hľadajte značku, ktorá má certifikát International Fish Oil Standard Consumer Reports. Ide o najstarší a najznámejší certifikát omega-3 mastných kyselín. Tak sa vyhnete lacným produktom s pochybnou kvalitou alebo s neidentifikovateľným pôvodom.
3, Udržateľný rybolov. Celosvetový rastúci dopyt po omega-3 mastných kyselinách má za následok vyšší dopyt po rybách. Sú výrobcovia, ktorí pristupujú k lovu rýb zodpovedne a majú napr. certifikát FOS – Friends of the Sea. Tým je zaručené, že nedochádza k drancovaniu morí a berie sa ohľad aj na obnoviteľnosť populácie rýb.
4, Krajina pôvodu. Čo si predstavíte, keď sa povie Nórsko? Čistá panenská príroda, moria plné rýb, viacgeneračné rodiny rybárov a vysoká kvalita vylovených rýb.
Aby ste nemuseli pracne hľadať na internete tu je naša voľba:
Fjord Strong Omega-3 rybí olej a Fjord Strong Omega-3 Cardio.
Nájdete ich v našom eshope.