Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?

co su omega 3

Všetci sme už o nich počuli a väčšina z nás vie, že sú zdraviu prospešné. Ale ako presne fungujú? Vedia zvýšiť našu odolnosť? Sú omega 3 dôležité pre deti alebo len pre dospelých? Podľa čoho sa rozhodnúť pri výbere vhodného prípravku? Tieto a aj mnohé iné otázky zodpovieme v našom novom článku o omega-3 mastných kyselinách.

Čo sú mastné kyseliny a ako vznikajú?

Tuky a oleje konzumované v potrave sa pomocou enzýmov v gastrointestinálnom trakte rozkladajú na mastné kyseliny. Tie môžeme rozdeliť do troch skupín. Existujú nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Do skupiny nasýtených mastných kyselín patria tuky živočíšneho pôvodu a kokosový a palmový olej. Ich veľká konzumácia môže zvýšiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zvýšiť hladinu cholesterolu, preto sa odporúča konzumácia v rozumnej miere. Mononenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v repkovom a olivovom oleji, olejnatých semenách a avokáde. Najlepšími zdrojmi polynenasýtených kyselín sú ryby a morské plody a niektoré rastlinné oleje. Keďže si náš organizmus nedokáže omega-3 mastné kyseliny sám vytvoriť, je potrebný ich príjem stravou alebo pomocou doplnkov.

Čo vlastne znamená omega-3?

Výraz omega-3 poukazuje na to, že na ktorom atóme uhlíka od konca uhlíkového reťazca sa nachádza prvá dvojitá väzba. V prípade omega-3 mastných kyselín sa táto dvojitá väzba nachádza na 3. atóme uhlíka od metylovej skupiny na konci reťazca. Podobne je to na 6. atóme uhlíka v omega-6 mastných kyselinách a na 9. atóme uhlíka v omega-9 mastných kyselinách.

V ktorých potravinách sa nachádza najviac omega-3 mastných kyselín?

Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské ryby a iné morské živočíchy (napríklad kôrovce). Žiaľ, v sladkovodných rybách sa okrem tuku pstruha a ostrieža omega-3 mastné kyseliny nenachádzajú, preto musíme siahnuť po morských rybách. Tuniak, losos, makrela, sleď, sardinky a ančovičky sú tiež dobrým zdrojom omega-3. Sú prítomné aj v niektorých rastlinných olejoch (repkový olej, sójový olej, ľanový olej), orechoch, chia semienkach a sójových bôboch. Aj zelená listová zelenina obsahuje omega-3 mastné kyseliny, väčšinou však len kyselinu alfa-linolénovú. Veľa kyseliny Alfa-linolénovej obsahuje ružičkový kel, kel, mäta, petržlen a špenát.

zdroj omega 3

Aká je odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín?

Podľa odporúčaní by sa malo denne skonzumovať aspoň 250-500 mg omega-3 mastných kyselín. Bohužiaľ, vzhľadom na geografické podmienky, obyvateľstvo na Slovensku konzumuje málo morských rýb, takže príjem omega-3 mastných kyselín nedosahuje ani odporúčané minimum. Na dosiahnutie vyššie uvedenej hodnoty by ste mali jesť morské ryby aspoň 2-3 krát týždenne. Príjem omega-3 mastných kyselín je možné zvýšiť aj bez konzumácie rýb, ak pravidelne konzumujete olejnaté semená (napr. vlašské orechy) alebo ak nahradíte časť kuchynského oleja používaného pri varení repkovým olejom.

8 priaznivých účinkov omega-3 mastných kyselín

Počas posledných desaťročí bolo objavených veľa pozitívnych vlastností omega-3 mastných kyselín. Keďže sa jedná o esenciálne živiny je dôležité ich prijímať z vonkajších zdrojov, keďže si ich telo nevie vyrobiť samo.

  1. Napomáhajú vývoju plodu, najmä mozgu plodu a znižujú výskyt predčasného pôrodu, preto sú dôležitou súčasťou jedálnička budúcich mamičiek!
  2. Podľa výskumov hrajú veľmi dôležitú úlohu pri duševnom vývoji bábätiek a rozvoji ostrého videnia. Deti, ktoré konzumujú dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín, ľahšie zvládajú úlohy a sú zručnejšie pri riešení problémov. Má to samozrejme vplyv aj na školské výsledky. Je preto dôležité, aby deti konzumovali dostatočné množstvo potravín alebo výživových doplnkov s obsahom Omega-3 mastných kyselín. Tento efekt sa nedosahuje len u detí, dokáže zlepšiť duševné funkcie a pamäť aj u dospelých.
  3. Znižujú hladinu cholesterolu, čím znižujú riziko aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení (napr. infarkt, mŕtvica).
  4. Podieľajú sa na stavbe nervového systému a bunkových membrán.
  5. Pôsobia protizápalovo. Pomocou ich pravidelnej konzumácie možno znížiť hladinu zápalových markerov (napr. CRP), čím sa zníži riziko mnohých ochorení (napr. Alzheimerova choroba, rakovina, vysoký krvný tlak, astma).
  6. Znižujú príznaky a výskyt depresie a úzkosti. To sa dosahuje vďaka ich protizápalovým vlastnostiam znížením hladín kortizolu.
  7. Znižujú krvný tlak a srdcovú frekvenciu.
  8. Pomáhajú udržiavať celistvosť a zdravie pokožky.

omega 3 ucinky na zdravie

Ako si však vybrať ten správny produkt?

Na trhu je doslova záplava produktov, vybrať si vie skutočne každý. Z nášho pohľadu sú dôležité nasledovné kritéria berúc do úvahy zdravotné ale aj napr. enviromentálne otázky.

1, Množstvo omega-3. Hľadajte produkty s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín aby ste mali zabezpečený ich optimálny denný príjem.

2, Hľadajte značku, ktorá má certifikát International Fish Oil Standard Consumer Reports. Ide o najstarší a najznámejší certifikát omega-3 mastných kyselín. Tak sa vyhnete lacným produktom s pochybnou kvalitou alebo s neidentifikovateľným pôvodom.

3, Udržateľný rybolov. Celosvetový rastúci dopyt po omega-3 mastných kyselinách má za následok vyšší dopyt po rybách. Sú výrobcovia, ktorí pristupujú k lovu rýb zodpovedne a majú napr. certifikát FOS – Friends of the Sea. Tým je zaručené, že nedochádza k drancovaniu morí a berie sa ohľad aj na obnoviteľnosť populácie rýb.

4, Krajina pôvodu. Čo si predstavíte, keď sa povie Nórsko? Čistá panenská príroda, moria plné rýb, viacgeneračné rodiny rybárov a vysoká kvalita vylovených rýb.

omega 3 ryby

Aby ste nemuseli pracne hľadať na internete tu je naša voľba:

Fjord Strong Omega-3 rybí olejFjord Strong Omega-3 Cardio.

Nájdete ich v našom eshope.

                            fjord-strong-omega3-rybi-olej SKFjord omega 3 Cardio SK_web

button zobrazit v eshope